Mandle by neměly chybět v žádné domácnosti

Když se přiblíží zimní období, tak zkrátka strádáme s výběrem ovoce a zeleniny. Je pravdou, že se v dnešní době dají vybrat i pěkné kousky na tržnicích, ale ve většině případů to není ideální, jako když známe původ. Sezónních plodů bohužel v zimních měsících podstatně ubylo a zúžil se i výběr. Tím se omezil přísun vitamínů, stopových prvků nebo i minerálů a dalších potřebných živin pro naše tělo. Přesto nemusíme zoufat a je na čase zařadit do konzumace ořechy. Nemělo by jich být moc, stačí hrst denně, ale pomohou nahradit chybějící živiny. To platí i pro mandle, které spíš raději používáme k vaření nebo zdobení dortíků či klasicky známých vánoček.
mandle na sladkém pečivu

Pojďme je směle zařadit do našeho jídelníčku

Nejlepší je si je zakoupit ve vysoké kvalitě, přece jenom budeme mít jistotu, z jakého zdroje pochází a pak se vyplatí si rovnou zakoupit mandle 1000 g, je to sice větší balení, ale vyplatí se. To jak finančně, jelikož bude levnější, než malý sáček v přepočtu na gramy a zároveň je tu neskutečně mnoho důvodů, proč je začít konzumovat.
Ø Jsou skvělým zdrojem bílkovin, které tělo potřebuje pro správné fungování. V mandlích jsou obsažené rostlinné bílkoviny a v podstatě je velmi zajímavé, že dosahují stejných hodnot, jako živočišné bílkoviny obsažené v libovém mase. Navíc rostlinná bílkovina je pro tělo daleko lepší, jelikož ji snadněji zpracuje.
Ø Mandle obsahují velké množství minerálů a vitamínů, tudíž tím tělu jen prospějeme. Abychom z nich mohli vytěžit co nejvíce, tak je nutné se zaměřit spíše na sušenou formu, než na praženou.
mandle v misce
Ø Prospějeme svému mozku. Ořechy jako takové působí velmi příznivě na mozkovou tkáň a činnost mozkových buněk. Mandle nejsou žádnou výjimkou, zlepšují poznávací schopnosti, posilují paměť a jsou přínosem při studiích.
Ø Mají vysokou energetickou hodnotu, což ale nesmí odradit. Také bychom jich neměli snít rovnou kilogramy, to by nám moc neprospělo. Přiměřená dávka dodá tělu svěžest, energii a také takovou tu správnou jiskru.
Důvodů, které doporučují konzumaci mandlí je daleko více a měly by se stát nepostradatelnou součástí naší kuchyně.