Makovec

Nemáte v lednici vajíčka? Nevadí, tento recept na makovec je bez vajec.

Co budeme potřebovat:

  • 150 g máku

  • 150 g cukru

  • 300 g polohrubé mouky

  • celý kypřící prášek

  • ¼ l mléka

Postup:

Mák umeleme nebo použijeme již mletý, který se dá koupit v obchodě. Jestliže zakoupený mák je již sladký, nemusíme do těsta přidávat cukr. V mouce rozmícháme kypřící prášek, můžeme do ní také nastrouhat citrónovou kůru nebo skořici. Nalijeme ¼ l mléka a ze všech přísad vypracujeme vařečkou těsto, které pak rovnoměrně rozestřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme v mírné troubě cca 30 minut.

makovec

Po upečení makovec jen pocukrujeme nebo pomažeme džemem. Dle chuti jahodovým, malinovým nebo borůvkovým! Dobrou chuť.

Mák je dobrý proti stresu a na zlepšení paměti. 100 g máku obsahuje 1400 mg vápníku. Doporučená dávka na den je 10 mg na 1 kg váhy. Obsahuje také železo, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B.

Zajímavosti z internetu:

Korunní lístky vlčího máku (Papaver rhoeas L.) se přidávají do čajových směsí. Sbírají se od května do července. Suší se na tmavém místě a skladují se v uzavřené nádobě také na tmavém místě. Jsou dobré proti kašli a ulehčují vykašlávání. Dříve se používali k léčbě plicních chorob a jako uspávací prostředek. Jinak vlčí mák je považován za plevel. Jeho makovice se nesbírají, je v nich nebezpečné opium.

V České republice se pěstuje mák setý (Papaver somniferum) – modrosemenný a bílosemenný, vyšlechtěný pro potravinářské účely. Květy jsou bílé, růžové, červené nebo fialové barvy. Listy má podlouhle vejčité.

makove_pole

Mák se vysévá brzy zjara (nejpozději do konce dubna), vykvétá během června a července. Na konci léta dorůstá a dozrává (tak do poloviny září) a čeká na sklizeň. V jedné makovici dozrává až osmnáct tisíc semen. Nejlepší pro sklizeň jsou makovice suché, kdy jdou semena lehce vysypat. Mák je dobré skladovat na tmavém, chladném a suchém místě v uzavřené nádobě, protože obsahuje až 60 procent oleje, tedy na světle rychle žlukne. Namletý mák je dobré spotřebovat co nejdříve, v mrazničce vydrží i půl roku. Pokud mák pěstujete na své zahradě, určitě si nezapomeňte natrhat pár chřastících makoviček do vázy. Vytvoří vám doma příjemnou podzimní atmosféru.