I levná trampolína může být prvotřídní jakosti

Koupit trampolínu levně je možné, ovšem mějte na paměti, že tržní systém umožňuje nabízet výrobky rozdílné jakosti, životnosti a také bezpečnosti. Chcete-li být prozíraví a ušetřit, měli byste zároveň mít perfektní přehled o tom, na co si dát pozor, co si ohlídat, abyste nekupovali, jak se říká, v pytli uschovaného divokého zajíce.

skákání na trampolíně

Srdcem trampolín je nosná konstrukce – ocelové trubky musí mít patřičnou tloušťku stěny, musí být odolné vůči korozi (galvanizovaný povrch nebo barva nanášená práškovou technologií) a musí být perfektně svařované. Na kvalitě sváru velmi záleží, jestliže vám popraská, ohrozí to vaší bezpečnost.

Záleží nejen na odrazové ploše – pohled na trampolínu svádí zaměřit zrak na odrazovou plochu a zkoumat její vlákna, pevnost a pružnost. Zpravidla bývají tyto díly bezproblémové, ale nenechte si odvést pozornost od dalších dílů. Měl by vás zajímat zejména kryt obvodových pružin, ten by měl být zhotoven na horní straně z PVC, jiné typy plastů se brzy protrhnou a neposkytují důkladné zabezpečení při doskoku na obvod trampolíny.

dítě na trampolíně

Velmi důležité je i další zabezpečení – obvodová síť. Ta by měla být uchycena na trubkách, které se opírají o zem a nekončí jen po obvodu odrazové plochy. Vhodným materiálem pro výrobu ochranných sítí je Terylene, odolný vůči UV záření, s dostatečnou pevností za větru a při rozdílných teplotách a vlhkosti vzduchu.

Nezapomínejte na pravidla při skákání – radujte se ze skákání tak dlouho, jak chcete, ale dodržujte osvědčené rady zkušených lidí. Především skákejte jen po jednom, více lidí na odrazové ploše vede k nebezpečným úrazům. Odložte všechno z kapes, sundejte náramky a řetízky, oblékněte přiléhavý oděv, který z vás nebude padat. Samozřejmostí je nemít nic v ústech, ani svačinu, ani žvýkačku. A skákejte naboso, bosá chodidla jsou lepší volbou, než klouzavé ponožky nebo neohebná, tvrdá obuv.